• Sandra Voetelink

Al zolang ik mij kan herinneren ben ik geïnteresseerd in menselijk gedrag en gezondheid. Het leven heeft mij tot nu toe voldoende uitdagingen gegeven om hier meer over te leren. Juist de periodes van disbalans hebben mij sterker gemaakt. Deze levenservaringen heb ik gecombineerd met verschillende opleidingen en zelfstudie.

Bewegen en leefstijl

Als kind was ik graag actief. Veel leuker dan stilzitten op school. Ik heb dan ook mijn uitdaging gevonden in schaatsen en bleek dit goed te kunnen. De ontwikkeling binnen het schaatsen is snel gegaan. Na de baanselectie en Jong Oranje zat ik binnen twee jaar in de kernploeg. In die tijd waren er nog geen commerciële teams.
Mijn topsportloopbaan (1987-1994) heeft mij veel geleerd. De goede prestaties, maar ook juist de momenten waarop ik slecht presteerde hebben mij mentaal gesterkt en geleerd welke voorwaarden van belang zijn om in balans te blijven gedurende een stressvolle periode.
Veel later heb ik deze kennis gebruikt bij het schrijven van mijn boek “Stressloos leren - De weg naar optimale talentontwikkeling”. wat uiteindelijk in december 2017 is uitgekomen. 
Tijdens het beoefenen van topsport is een juiste leefstijl gericht op slaap, rust en voeding een normale manier van leven. Later ben ik daar natuurlijk weleens van afgeweken, maar de ingrediënten waren wel bekend. Al was het na mijn topsportloopbaan niet eenvoudig om mijn lichaam in balans te houden. De klachten die daaruit voortkwamen hebben mij aangezet om te zoeken naar de oorzaak.
Na mijn topsportcarrière heb ik ongeveer tien jaar gewerkt op het gebied van sport en bewegen. Verschillende opleidingen gedaan en veel mensen begeleid op recreatief en wedstrijdniveau. Een leuke periode waar ik met plezier op terugkijk. Toch wilde ik graag wat anders en gedrag van mensen, talentenontwikkeling en motivatie bleven mij interesseren. Dit bracht mij uiteindelijk op het volgende pad.

Psyche en gedrag

Mijn kinderen, geboren in 2000 en 2003, bleken temperamentvolle, creatieve denkers, eigenwijs en heel sensitief. Ze hebben mij wijze lessen gespiegeld. Achter hun niet gemiddelde ontwikkelingspad bleek (hoog)begaafdheid te zitten. Voor mij was dit het begin van een ontdekkingsreis naar de rol van de omgeving en stress op talentontwikkeling. Zij zijn mijn grootste leermeesters geweest en uiteindelijk de stimulans om in 2007 een HBO studie psychosociaal werk te beginnen.
De opleiding heb ik afgesloten met een stage en een scriptie. Ik heb mij gericht op de invloed van een 'peergroep' op de emotionele balans van (hoog)begaafde kinderen. Dit project heb ik opgezet en tevens uitgevoerd. Met mijn scriptie, 'ADHD of een andere leerstijl' richtte ik mij op een andere doelgroep. Ook deze groep ervaart veel emotionele disbalans. Ik wilde onderzoeken of een andere aanpak zou resulteren in ander gedrag, een betere focus en concentratie. Een interessante en heel leervolle periode.
Tijdens het volgen van de opleiding psychosociaal werk ben ik in 2010 mijn bedrijf Hartkracht gestart. Ik ben in het onderwijs gaan werken en gaf coaching en training over stressreductie, emotionele balans en talentontwikkeling. Tijdens deze trainingen maakte ik onder andere gebruik van een biofeedback methode die middels een computerprogramma jouw fysiologische staat meet. En je door middel van een goede ademhalingstechniek zelf beïnvloed. Naast mijn werk in het onderwijs, heb ik in die tijd ook als wandelcoach gewerkt gericht op het herstel van burn-out.

Voeding en kruiden

Tijdens de jaren dat ik in het onderwijs gewerkt heb, zijn beide kinderen op de middelbare school uitgevallen. De oudste door de ziekte van pfeiffer, de jongste door overspannenheid. Ook zelf heb ik fysieke uitdagingen gekregen. Een intensieve periode die mij veel geleerd heeft over gezondheid.
Om mijn kennis te vergroten heb ik verschillende workshops en opleidingen gevolgd gericht op voeding en gezondheid. Ook naar verschillende alternatieve wijzen en hun werking waarbij het belangrijk is in hoeverre jij luistert naar jouw gevoel, gelooft in jouw zelfhelend vermogen en de methode die je volgt. Zo heb ik in 2013 de workshop bij Wim hof (Iceman) gedaan. Hij is een meester in het beïnvloeden van zijn autonome zenuwstelsel en ik was erg nieuwsgierig naar de achtergronden.

Nadat ik de HBO opleiding medische basiskennis heb afgerond, volg ik nu de opleiding kruidengeneeskunde, waar westerse kennis en kruiden worden gecombineerd met oosterse geneeswijzen. Deze kennis zet ik in als aanvulling waar mogelijk en gewenst.

Op dit moment woon ik met mijn twee kinderen in Zaandam. Naast mijn werk ben ik graag actief buiten en hou ik van leren en lezen.

 

Blogs

Op de website krachtvankruiden.nl schrijf ik blogs over de geneeskrachtige werking van kruiden. Kennis uit de natuur om fit en gezond te blijven. Natuurlijk moet je dan wel weten wat er om ons heen groeit, wat je ermee kunt doen en de verschillende werkingen begrijpen. Om er uiteindelijk voor te zorgen dat de natuur jouw apotheek wordt. Je vindt uiteenlopende onderwerpen, net waar ik mee bezig ben of meer van wil weten. Over de achtergronden, planten, kruiden en recepten. Hopelijk inspireert het jou ook om meer te willen weten over de invloed die je hebt op jouw gezondheid.

Meer informatie?

Wil je een keer een afspraak maken voor een intake gesprek?

Copyright © Sandra Voetelink